Gäng på navet BM 24

Gäng på navet BM 24

Publicerad

Fråga: Jag och håller på med farsgubbens Volvo BM T 24 och när vi skulle sätta på nya däck fram så upptäckte vi att gängorna på hjulspindeln där navmuttern skruvas på var hade upphört att existera.
Det vi undrar och tycks inte kunna hitta uppgift om är vad det ska vara för typ och storlek på gängorna till centrummuttern på hjulspindeln?
Tack på förhand

Peter

Svar: Så trevligt att du tar hand om din fars Volvotraktor. Dessvärre kan jag inte ge ett rakt svar på din fråga om gängorna då hjulnaven och navmuttern på traktorn Volvo T 24 (BM 24) finns i olika utföranden som skiljer mellan chassinumren. Och det är inte endast den. Utan hela hjulspindeln med nav, lager, tätningar, skyddsringar, låsbrickor och muttrar samt "navmuttern", som hos Volvo heter Navkapsel, skiljer också mellan chassinumren. Tyvärr vet jag inte vad som skiljer i detalj. Så istället för att leta en navmutter - och riskera att det blir fel - kan det vara smart att byta hela navet.

Men om du väljer att bara byta navmuttern så föreslår jag att du kollar om navmutterns 6-siffriga detaljnummer är läsbart, det börjar på 717. Ta gärna kontakt med firmor eller privatpersoner som demonterar eller renoverar äldre Volvotraktorer. Jag tror nämligen att möjligheten att du med hjälp av detaljnumret kan hitta rätt navmutter (eller nav) är rätt god då grejor till Volvo T 24/25 inte är ovanliga.

Lycka till med din T 24/BM 24, som inte endast är en populär samlartraktor, utan många exemplar gör ännu trogen tjänst som små gårdstraktorer.

Per Ericsson

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare
Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206