Problem med hastighetsmätare på Yamaha XJ 900

Fråga: Hej! Jag har en Yamaha XJ 900, 1983 års modell. Och jag har lite problem med hastighetsmätaren. Om man kör i hastigheter under ca 90 km/h så funkar den bra, men om man börjar åka fortare över 100 km/h så blir hastighetsmätaren ”nervös” och hoppar upp och ner i hastighet.

Problemet är att det är inte alltid som den är så, utan ibland så funkar mätaren bra. Har provat att byta hastighetsmätarvajer men det hjälpte inte. Är det något fel i själva mätaren och om så är fallet hur öppnar man den då? En annan tanke är om det kan vara dreven i framhjulet som är dåliga?

Göran

 

Svar: Om den ingående axeln i mätaren går trögt kan man smörja den sparsamt med tunn olja – exempelvis symaskinsolja. Kolla hur hastighetsmätardrivningen i hjulnavet ser ut. Drivningar som sitter i hjul är ofta eftersatta vad det gäller smörjning och underhåll och brukar vara slitna efter ett antal år.

Jag vet inte hur man öppnar hastighetsmätaren på en XJ 900. Ibland går mätarna att skruva isär – ibland måste man bända loss den påpressade plåtsargen som håller mätarens glas. Sargen går att lossa om den är rund. Då lägger man först en slangklämma runt sargen – helst med ett skyddande mellanlägg bestående av en plåtremsa.

Sedan får man böja upp sargens kant med en liten skruvmejsel, lite i taget varvet runt. Men hur man gör sedan när mätaren väl är öppnad kan jag inte svara på. Det här är lite som urmakeri med pyttesmå drev och axlar. Sedan är det tveksamt om man kan köpa enstaka delar till en japansk mätare som har närmare 40 år på nacken. Kolla annars med JIGE som lagar olika mätare.

Jim Lundberg

Problem med hastighetsmätare på Yamaha XJ 900
Sedan bänder man upp sargens kant på baksidan. Bänd lite i taget och gå flera varv så att sargen inte sträcks eller spricker.
Rulla till toppen