Rengöra rostig bensintank

Fråga: Hej. Hur gör jag enklast ren min tank på min Cresentmoped från 1958, väldigt mycket rost inuti. Testade med lite grus och bensin och skakade runt lite men det blev inte rent. Tacksam för tips och råd.

Ove Zelin

 

Svar: Att rengöra en tank mekaniskt med vasst grus eller liknande är effektivt, men om man ska ta bort större rostangrepp på det viset får man hålla på en bra stund. Jag har byggt en ”rengöringsmaskin” bestående av ett cykelhjul och en elmotor där man fäster tanken. Sen får tanken snurra på där med grus tills den är klar.

Men i ditt fall skulle jag gå på den kemiska linjen. Citronsyra är bra på att ta bort rost och finns i varje mataffär (vid kryddhyllan). En del citronsyra till tio delar vatten fungerar bra. Varmt vatten ger en mer aggressiv lösning. Det gäller bara att fylla upp tanken helt så att syran kommer åt att angripa rosten på samtliga ytor.

En annan bra syra i sammanhanget är fosforsyra som finns i avkalkningsmedlet Kalkosan (samma affär, fast på avdelningen städning) och i rengöringsmedlet Kalcinex (färgaffären). Även här kan en blandning på 1:10 vara lagom. Det är inte kritiskt hur man blandar syra och vatten. Tar man mer syra går processen lite snabbare och tar man mindre syra tar det lite längre tid.

Men efter en syrabehandling ska man neutralisera all syra som kan sitta kvar i falsar och porer och fortsätta fräta på metallen. Sköljning med vatten är det första man gör – minst tre gånger och det sista man gör är att blanda i något basiskt ämne (motsatsen till syra) i sköljvattnet som en tesked målarsoda eller maskindiskmedel. Tänk bara på att dessa kan ge fläckar på lack.

Låt tanken stå en stund med detta och skölj återigen med rent vatten några gånger. Torka ur tanken så snabbt det går så att det inte uppstår ytrost av kvarvarande vatten. Blås i den med en hårtork eller en dammsugare eller lägg tanken i solen. Man kan även skölja tanken med en deciliter rödsprit som man skakar runt. Spriten tar upp vattnet och när man hällt ut det så dunstar kvarvarande sprit väldigt snabbt.

Skulle det visa sig att det uppstått någon rostpor som gått igenom plåten så finns det tanktätningsmedel som man häller i tanken och som täpper till små hål. Större hål måste svetsas eller lödas.

Jim Lundberg

Rengöra rostig bensintank
Citronsyra är bra i kampen mot rost. Blanda en del syra med fem till tio delar vatten. Använd varmt vatten så arbetar syran effektivare.
Rengöra rostig bensintank
Men syror angriper inte bara rost – de kan även angripa den underliggande metallen om de inte sköljs ur eller neutraliseras. Efter en syrabehandling måste man skölja noga med vatten och helst avsluta med att blanda i lite målarsoda eller maskindiskmedel i något av det sista sköljvattnen så att syran neutraliseras.
Rengöra rostig bensintank
Tyvärr så händer det att det uppstått läckage i tanken på grund av rostporer som nått igenom plåten. Är det bara porer kan man ofta får det tätt genom att hälla i någon form av tanktätning som lägger sig som en ”tank i tanken” när den härdat.
Rulla till toppen