Problem med baklyset på flakmoped

Fråga: Hej, jag har ett litet problem med min flakmoped, jag får inte till det med bakljuset. Kopplar jag in det som man ska och monterar det i bakskärmen så lyser det inte, tar jag bort det igen så tänds lampan. Provade därför att montera det med plastskruvar och plastbrickor då jag trodde det var jordfel men då lyste det inte ändå.

Jag förstår inte vad som kan vara fel och det börjar gå mig på nerverna…

Per

 

Svar: Nu vet jag inte vilken typ av baklyse det rör sig om, men om vi tar ett Segerström ”Bigger” som syns på bilden så ska det kopplas in ”bakvänt”. Normalt så är ju den gängade (eller bajonett) sockeln jord och så leder man in strömmen på lampans mittpol.

I Segerströmlyset är det tvärtom – där blir lampans mittpol jordad och strömmen leder man in till den gängade sockeln genom att man helt enkelt klämmer fast strömsladden mellan lamphållaren (i plast) och lampans sockel när man skruvar in lampan (vid pilen på bilden).

Andra baklampor har den andra lösningen då lampsockeln jordas och strömmen leds in till mittpolen. Här kan det uppstå kortslutning då de strömförande delarna är isolerade från jord med plast- gummi- eller fiberbrickor. Här får man kolla och mäta så att brickorna verkligen separerar olika strömförande delar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen