Kärvande bromsok på Yamaha XJ 750

Fråga: Hej. Renoverade bromsoken fram på min Yamaha XJ 750 Seca från 1983 för nåt år sedan. Nu när jag var ute och körde senast började dom kärva för att till sist nypa helt. Plockade isär dom senare och det har blivit någon slags beläggning på kolvarna, ser nästan ut som packningarna har löst upp sig och fastnat på. Använder DOT 4 bromsvätska, och smörjde med vanligt o-ringsfett vid monteringen.

Har du några tips på vad jag kan göra annorlunda?

Jörgen

 

Svar: Gummit i bromssystem är väldigt känsligt för lösningsmedel och mineraloljeprodukter och av den anledningen får man bara smörja o-ringar och tätningar i bromssystem med särskilda smörjmedel.

Nu vet jag inte vad det var för o-ringsfett du använt, men det låter som att något har angripit tätningarna i dina bromsok. Bromsvätskan du hällt i (DOT 4 glykolbaserad) är ju rätt och ska ju fungera.

Skölj ur bromssystemet noga med rödsprit (vilken är snäll mot gummitätningar). Glöm inte att avsluta med att skölja med bromsvätska så att ingen sprit blir kvar som kan börja koka vid uppvärmning. Montera nya tätningar och se till att använda ett godkänt smörjmedel för bromsar.

Jag brukar ofta (ren lathet) smörja in delarna med bromsvätska istället för bromsfett vid montering.

Jim Lundberg

Rulla till toppen