Fyrtaktande Sachs 504-motor

Fråga: Jag har en Sachsmotor 504 1B som fyrtaktar tidigt med fullgas, om den inte drar exempelvis i en uppförsbacke. Förgasare är en Bing 85/10/101. Nålen är i lägsta position, dvs låsbrickan i översta spåret. Huvudmunstycke ska ha storlek 50 som är standard. Nu till frågan: var kan man köpa munstycke i storlek 45 – 50? hittar bara 50 och uppåt. 4 mm gänga/fattning.

Tommy Larsson

 

Svar: Börja med att kontrollera om avgassystemet och avgasporten i cylindern behöver sotas ur. Ett tilltäppt avgassystem man orsaka för tidig fyrtaktning. Samma sak med luftfiltret. Är detta smutsigt fungerar det som en ”choke” vilket också ger fet blandning och fyrtaktning. Sen är det flottören som kan vara defekt (exempelvis läckt in bensin) så att den inte stänger ordentligt – eller när flottörhusnivån är för hög. Detta ger också en fetare blandning och fyrtaktning.

Jag hittar inte heller mindre munstycken än storlek 50 av denna modell. Vill man hålla på så kan man löda igen munstycket med lödtenn och sedan borra upp det till ett hål som är mindre än ursprungliga hålet. Men det är mycket pyssel med detta och det kräver att man har borrar i intervall på 0,05 mm. Ett quickfix för att minska flödet i ett munstycke är att sticka in en tunn koppartråd i munstyckets hål, exempelvis från en elkabel, som man böjer som en krok i bägge ändarna så den inte kan åka ur munstycket. Då minskar arean i munstyckets hål lika mycket som trådens area.

Jim Lundberg

Rulla till toppen