Victoria EM 50 som inte går runt när man kickar

Fråga: Hej. Dags för en ny Victoria EM50-fråga. Jag har tidigare renoverat flertalet EM50 motorer utan problem men nu vet jag inte vad som felas. Jag får inte kicken att ta ordentligt. När jag kickar kan jag hålla emot svänghjulet med ena handen. Det hjälper inte att spänna kopplingens fjädrar heller.

Vad kan vara knas?

Vh

Matte

 

Svar: Nu vet jag inte om det är själva kickan som inte greppar (att kickdreven inte hakar i resten av dreven) eller om det är kopplingen som slirar. Om det är kicken som är grundorsaken så känns det när man drar ner kicken. Då känner man inte att något greppar och det kanske inte ens hörs ett enda klick.

Men om man känner (och hör) att kickdreven greppar så ligger felet troligtvis i kopplingen och då kan det vara så att det inte är något spel i kopplingsmekanismen och då får man lossa justerskruven i kopplingens centrum tills det uppstår ett spel.

Bäst är att ta bort transmissionskåpan så man ser hela kopplingen från alla håll och vad som händer när man drar i kopplingshandtaget. Det kan även vara så att krysskilen i transmissionsdrevet på vevaxeln har brustit, men det ser man ju också om kåpan är borta. I så fall snurrar drevet när man kickar samtidigt som vevaxeln står still – eller möjligtvis släpar med en aning.

Jim Lundberg

Victoria EM 50 som inte går runt när man kickar
Bild från Matte.
Rulla till toppen