Ingen blinkers på Saab

Fråga: Hej experten! Jag har problem med att blinkersen på min Saab 95 GL 1978 inte fungerar. Har kollat jordningen ut till alla blinklampor och den är ok. När jag mäter på pluskabeln ute vid lamporna så ligger spänningen på drygt 2 volt. Samma när jag mäter på inkommande pluskabel på reläet (två gröna kablar).

Slutligen undrar jag också över dom 3 reläerna på torpedväggen ovanför säkringsdosan. Vad är de till?

Mvh / Björn

Svar: Hej Björn. Jag har kollat i ett kopplingsschema och tror jag vet var felet ligger. De gröna kablarna är de utgående kablarna på din bil, en till varningsblinkern och en till blinkerspaken där du väljer om strömmen ska fortsätta på höger eller på vänster sida. Den gula kabeln kommer från säkringsdosan och gråa går till kontrollampan. Det verkar som du inte får ström till blinkreläet. Prova därför att dra en ny provisorisk kabel från batteriet till blinkreläets anslutning med den gula kabeln.

Fungerar det inte då fortsätter du att även dra en ny provisorisk kabel till blinkerspaken, det vill säga den ena gröna kabeln, och så vidare tills du hittat felet.

Men först skulle jag kolla jordningen en gång till, speciellt på de främre blinkrarna. Från 1978 års modell fick Saab 95 och 96 andra blinkershus med betydligt mer plast än tidigare och kan med ålderns rätt behöva en extra jordkabel.

När det gäller reläerna på torpedväggen är det stora till strålkastarnas hel/halvljus, och de två små är, om jag minns rätt, till strålkastartorkarna och till den eluppvärmda bakrutan.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen