Vad hör svänghjulet till?

Fråga: Vad är svänghjulet till? Ett Bosch mässinghjul märkt IM/UI1/154/45L3, det är köpt för att passa en 175cc Sachsmotor till NV 24 Jet Crosser, men det är för stor diameter på konan. Svänghjulet är helt nytt och jag behöver ett som passar min motor!

Örjan Leo

 

Svar: Nu tror jag att det ska stå ”LM/…” i början av beteckningen och inte ”IM…”. Men att hitta vad ditt svänghjul passar till är inte så lätt eftersom man måste söka baklänges – lite som att ha ett tändstift och sedan ta reda på vilken bil det passar till.

Men jag kan ge dig den (förhoppningsvis) korrekta beteckningen på hela svänghjulsmagneten till NV Jet Crosser och det är: LM/UT 1/154/45 L3 – alltså väldigt likt den beteckning du har uppgivit. Men notera att ”min” beteckning gäller hela magnetapparaten och jag vet inte om den står på enbart svänghjulet.

Sen är det ju så att vissa saker förändras under en modells produktionstid. Om vi tar som exempel äldre Sachs mopedmotorer så passar deras svänghjul inte alls på senare årgångar trots att det handlar om samma motor. Det kan ju vara så att ditt svänghjul hör till en Jet Crosser – fast av en annan årsmodell.

Jim Lundberg

Rulla till toppen