Honda MT 5 som dog plötsligt

Fråga: Hej! För ett tag sedan skruvade jag och en polare ihop en Honda MT 5 som alltid gått som den ska. Men efter en åktur på ca en mil dog den och vill nu inte starta. Jag har bytt allt som har med tändning att göra, bytt alla packningar vid cylindern, byt reedventil, kolv och till och med provat med en annan (fungerande) förgasare. Den går nästan att springa igång men då bara bluddrar den i några sekunder tills den dör. Misstänker någon sorts elfel men kommer inte fram till något. Hjälp är mycket uppskattat.

mvh Ralle

 

Svar: Först måste man ta reda på om felet ligger i bränsletillförseln eller i elsystemet. Gör ett rejält startförsök och skruva sedan ur tändstiftet. Är stiftet blött är det för dålig gnista och är stiftet torrt så kommer det inte fram något bränsle. Först då vet man i vilken riktning man ska fortsätta felsökningen.

Om motorn nästan går igång vid en rullstart kan det vara så att en packbox i vevhuset (oftast den innanför svänghjulet) som har gått sönder. Då slutar motorn suga i sig bränsle helt eller delvis. Om man skulle få igång en motor med en läckande packbox så krävs det ofta en rullstart och därefter måste man hålla motorn på höga varv för att den inte ska stanna.

Jim Lundberg

Rulla till toppen