Kedja till Puch Maxi

Fråga: Hej Håller på att greja med en Puch Maxi med E50 motor. Jag har svårigheter att läsa ut vilken kedja jag skall köpa. 13/45-drev – det vill säga ren standard, inte drevad eller trimmad. Vad jag förstår är det en 1/2″x3/16″ men det finns 415 och 415H beteckningar och hur många länkar? Vilken skall jag köpa och jag antar att jag måste anpassa längden.

Jag är nybörjare så om frågan är lite amatörmässig så ursäkta.

Mvh

Hazze

 

Svar: Jag vet inte vad som eventuellt skiljer en kedja med beteckningen 415 samt 415H. För mig har detta aldrig varit något problem utan jag har bara sett till att kedjan heter 415 när den aktuella mopeden ska ha en sådan – sen har det fungerat. Måttet på en 415-kedja är mycket riktigt 1/2″ x 3/16″.

Däremot ska man nog inte köpa den billigaste kedjan om man vill få ut många mil ur den – och att man rengör och smörjer den med jämna mellanrum. Jag hittar tyvärr ingen uppgift på hur många rullar kedjan ska ha, men har du kvar den gamla är det bara att räkna rullarna på denna.

Tänk bara på att den sliten kedja kan vara rejält förlängd och om bakhjulet är justerat långt fram med en sliten kedja kan en ny kedja med samma antal rullar bli för kort. Ta hellre en för lång kedja om valet står mellan två längder/antal rullar. Om du helt saknar kedjan kan du ta ett måttband och dra detta som en kedja runt dreven och sedan dela detta mått med 12,7 mm vilket är centrumavståndet mellan två rullar.

Ett exempel: Längden runt bägge dreven från motorn till bakhjulet blir drygt 1400 mm. Vi delar 1400 med 12,7 och får fram talet på drygt 110. Kedjan ska då ha cirka 110 rullar. Helt exakt blir det inte efter som måttbandet ligger kuggarnas toppar medan kedjan ligger nere mellan topparna, men det ger en fingervisning.

För det mesta måste man kapa kedjan till rätt längd och när man gör detta ska man tänka på att man bara kan ta bort ett jämnt antal rullar – alltså 2, 4, 6, 8 och så vidare. Man slipar ner skallen på den nit som ska knackas. Sen lägger man kedjan ovanpå backarna på ett skruvstycke med en liten springa där niten kan passera. Använde ett lämpligt dorn. Har man inget skruvstycke kan man lägga en liten mutter under kedjan som stöd där niten kan passera.

Jim Lundberg

Kedja till Puch Maxi
Lägg kedjan på ett skruvstycke med en liten glipa mellan backarna så niten kan passera.
Rulla till toppen