Snustorrt i vevhusen på havererade Zündappmotorer

Fråga: Vill inte kasta skit på Aspen tvåtaktsolja eller färdigblandad Aspen bensin, kom hem två stycken Zündappmotorer 2019 och en 2020 där det varit totalhaveri i vevhuset. Tog med delarna våren 2019 till jobbet och visade upp, och en del trodde att delarna var tvättade i thinner så torra var alla delar.

Har själv alltid kört på mineral tvåtaktsolja och när man plockat isär, då har delarna känts lite kladdiga, men inte dessa motorer, har diskuterat med motorägarna om dom tagit fel dunk, missat oljan, men icke, har någon möjligtvis råkat ut för samma problem, skulle vara intressant att veta. Kan det ha något med etanolen att göra?

Göran Andersson

 

Svar: Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara en dålig tvåtaktsolja som man tillsätter i alkylatbensin eftersom denna bensin ofta används i högpresterande motorer som motorsågar, röjsågar och trimmers utan problem. Jag har tidvis kört min Husqvarna motorsåg på färdigblandad (2%) alkylatbensin och det fungerar utmärkt – trots tjurigt virke och slö kedja.

Någon som har erfarenhet av att färdigblandad alkylatbensin har orsakat haverier? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen