Rusande motor på Monark Monarped från 1953

Fråga: Hej igen Jim. Min Monark Monarped från 1953 med ILO FP 50-motor går upp i varv som bara den när jag trycker in kopplingen. Vad kan det bero på? För övrigt blev elen bra, tack.

Mvh

Joakim

 

Svar: Det kan bero på åtminstone två saker. Antingen så drar motorn tjuvluft vid någon packning eller packbox runt vevhus och cylinder eller så går inte trotteln ner direkt när du släpper gasen.

Originalhandtaget för gasen på en Monarped från denna årgång är av den typen som har en liten slid som löper i ett spår i handtaget. Dessa handtag fungerar bra, men till skillnad på ett vanligt rullgashandtag så går det lite trögare så när man släpper på gasen orkar sällan den lilla trottelfjädern dra tillbaka handtaget.

Är det dessutom lite slitet är det inte säkert att den lilla sliden glider tillbaka helt – trots att man vridit av gasen helt. Rusandet kan också bero på kärvande vajer – antingen osmord, klämt hölje (ofta vid styrstoppet) eller att vajern går i för skarpa böjar någonstans. Som sagt – trottelfjädern är väldigt liten och klen på dessa förgasare.

Testa med att ta bort slangen mellan förgasaren och ramröret. Stick in en liten spegel i utrymmet för förgasaren och kolla så att trotteln verkligen går ända ner när gasen dras av. Förgasaren saknar dessutom tomgångsskruv så för att kunna justera till en lagom tomgång får man vrida på vajerjusteringen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen