Storknande Husqvarna Cornette

Fråga: Hej! Cornetten storknar fortfarande. Jag är ledsen att plåga forumet med ännu en Cornettefråga, men jag irrar i blindo.

Originalmunstycke till min förgasare (1/12/79) ska vara 64 vid inkörning och därefter 62. Men den storleken fungerar bara till halvgas, sedan tjöver den sig rejält. Alldeles för mycket luft! Jag har fått tag på ett munstycke 66, men det ger ingen större skillnad 🙁 Med ställbart får jag den att varva ur hyfsat, men då får jag istället en ’kickback’ när jag släpper gasen. Motorn varvar upp igen en kort stund. Lite skum känsla inför stopp.

Vad kan orsaka denna större törst än originalmunstyckena ger? Den är väldigt lättstartad, både varm och kall. Jag har nu finfin gnista (bra brytare, konding och nylindad generatorspole med ny tändspole). Ingen tjuvluft (testat blåsa med kolven i topp via en slang och bubbelvatten i skarvar/packboxar). Jag har ny flottör, ny trottelnål, nytt nålmunstycke, ren förgasare och bra soppatillförsel.

Den enda blänkande delen på Cornetten är min nya avgaskrök, och moppen är testad utan ljuddämpare utan större framgång. Det jag har märkt är att vänster blockhalva har kvar alla kanaler för slidmatning i vevhuset (min är cylindermatad). Förgasarfästet på ovansidan är kvar, men är solitt och oborrat. Garanterat gjort så från fabrik.

Det här ger ju en hel del extra volym i vevhuset, och jag undrar försiktigt om det är någon slags prototyp jag far omkring med? Och om det kan orsaka mitt huvudbry ovan?

Hoppas någon vet?

/Knut

 

Svar: Har du kontrollerat så ingen har varit och karvat med borrmaskinen i förgasaren? Det brukat framgå av förgasarbeteckningen vilket borr förgasaren har. Är det en Bingförgasare så är det den mellersta siffergruppen som anger borrningen, exempelvis X/9,5/XX – då ska borrningen vara 9,5 mm vilket man kollar med ett skjutmått eller änden av en metallborr.

Det bästa vore att du fick låna en fungerande förgasare så du kan utesluta förgasaren som orsak.

Jim Lundberg

Storknande Husqvarna Cornette
Bild från Knut.
Storknande Husqvarna Cornette
Bild från Knut.
Storknande Husqvarna Cornette
Bild från Knut.
Rulla till toppen