Puch Maxi som dräller bensin ur avgasröret

Fråga: Hej! Har en Puch Maxi med E50 motorn. Jag undrar var avluftningsskruven till vevhuset sitter. Motorn är sur och det rinner bensin ur avgasröret. Kan man lossa avgasröret och ta ur tändstiftet och trampa runt pedalerna och torka ur?

Vänligen

Ville

 

Svar: Puch hade på 50- och 60-talet en avtappningsskruv i botten på själva vevhuset där man kunde tappa ur bensin om exempelvis förgasaren hade flödat över. Jag tror inte Maxin har denna avtappning. Där finns bara en skruv längre bak på motorns undersida där man tappar ur växellådsoljan.

Om motorn blivit sur så att den inte startar kan man göra som du föreslår – att man tar ur tändstiftet och trampar runt motorn. Bensinkranen ska förstås vara stängd och det är snällt mot tändspolen att ha ett tändstift i tändhatten som man håller mot jord. Avgasröret behöver man inte lossa utan om bara motorn startar så blåser olja och bensin ut den naturliga vägen. Vill man ha det riktigt rent får man ta isär avgassystemet och tvätta ur det med lacknafta eller avfettning.

Men man måste ta reda på orsaken till att det blev så här – annars får man göra om detta gång på gång. Om motorn blir sur kan det bero på följande saker:

1 Dålig gnista (tändsystemet eller tändstiftet)

2 Flödande förgasare (flottören)

3 Kört för länge på choke

 

Jim Lundberg

Rulla till toppen