Kan spänningsdubblaren driva en 12-volts LED-lampa på mopeder?

Fråga: Hej Jim. Hur mycket kan man belasta spänningsdubbleraren till 12 V som beskrevs i senaste numret av tidningen? Jag vill använda en LED BA20d lampa med hel/halvljus som lyser mycket bättre än glödtrådslampan. LED lampan drar 0,75 A vid helljus och 0,5 A vid halvljus.

Ulf Rosen

 

Svar: Nu ligger du steget före mig! Jag ska snart testa hur spänningsdubblaren (byggbeskrivning i Classic Motor nr 2/2021 – finns i butikerna sen 14/1) kan användas till annat än bara att ladda mobiltelefonen med en moped som kraftkälla som jag gör i tidningen.

Men om det handlar om ynka 0,75 A som mest bör spänningsdubblaren klara av detta. Jag har inte mätt upp hur mycket ström min mobilladdare vill ha, men man ser att lyset blir markant svagare på min moped när jag ansluter mobilen, och en killgissning från mig är att laddaren drar någon ampere.

Spänningsdubblaren ger i stort sett så mycket (Watt) som strömkällan (mopeden) kan ge och belysningsspolen på äldre mopeder brukar kunna ge 2,5 – 3 ampere. Fast dubblar man spänningen (volt) så halveras strömmen (Ampere) vilket teoretiskt bör resultera i 1,25 – 1,5 ampere vid 12 volt och det räcker ju med god marginal till din LED-lampa.

Men ska man driva en befintlig lampa på en moped eller motorcykel så måste man lyfta jordanslutningen på antingen belysningsspolen eller på lamporna. Man får då lossa spolens jordanslutning på stommen och även ansluta den änden av spolen till dubblaren – eller göra samma sak vid lamphållaren så att sockeln inte är jordad. Spänningsdubblaren som beskrivits går att hotta upp genom att byta ut kondensatorerna C1 och C2 till större sådana, alltså mer än 470 µF, om den behövs.

Jim Lundberg

Kan spänningsdubblaren driva en 12-volts LED-lampa på mopeder?
Vår spänningsdubblare åkte ner i en gammal snusdosa av plast där även mobilladdaren integrerats. Sen kan man välja om man ska göra en fast montering på tvåhjulingen eller bara ha den i fickan och ansluta den på fler tvåhjulingar.
Rulla till toppen