Går det att byta vevstakslager på Victoria MS 51 vevparti?

Fråga: Hej. Går det att byta vevstakslager på Victoria MS 51 vevparti?

Leif

 

Svar: Det går bra att byta vevstakslagret på Victoria MS 50/MS 51-motorerna. Slitaget på de ingående delarna brukar fördelas på följande vis: Mest på rullarna, mindre på vevtappen och minst i vevstaken. Ett byte av rullar ger alltså största skillnaden. Om slitaget på tapp och stake är litet kan ett byte av enbart rullarna räcka. Man bör hålla radialspelet till under 0,06 mm om motorn ska gå tyst på högre varvtal.

Rullarna är 15 till antalet och har dimensionen 4 x 6 mm vilket är en standardrulle i Sachsmotorernas växellådor. Kolla med Jacking AB (tel. 0220 133 22) som har dessa rullar – samt det lite speciella magnetlagret till vevaxeln. Om du behöver byta tapp och stake kan du kolla om svenska Victoriaklubben, Club Victoria, kan hjälpa dig.

För att pressa ur vevtappen krävs ett specialverktyg och innan dess måste man mäta upp bredden på vevaxeln (över vevskivorna) om vevtappen saknar ansatts. Efter hoppressning av vevaxeln ska den riktas med indikatorklocka så att den maximalt kastar 0,03 mm.

Jim Lundberg

Går det att byta vevstakslager på Victoria MS 51 vevparti?
Vevaxeln spänns fast på en tjock plåt (20 – 25 mm) som har en igängad skruv på baksidan mitt för vevtappen.
Går det att byta vevstakslager på Victoria MS 51 vevparti?
Genom att vrida på skruven pressas vevtappen ur vevskivan som sitter fast i verktyget.
Rulla till toppen