Recept på glycerinblandning för att mjuka upp hårt gummi

Glycerin (även kallat Glycerol) och rödsprit kan mjuka upp hårda gummidetaljer.

Recept på glycerinblandning för att mjuka upp hårt gummi

Publicerad

Fråga: Glycerin + T-sprit. Vilken mängd av varje ska jag blanda för att få liv i gamla gummibussningar m.m?

Mvh Jan

 

Svar: Att blanda glycerin (kallas glycerol av kemister) och rödsprit (T-Sprit) är en metod som används för att mjuka upp gummi som hårdnat.

Glycerinet är då den substans som mjukar upp gummit och rödspriten är det som späder ut glycerinet så att det tränger in lättare i gummit. Det fungerar ungefär som när man fernissar trä och späder ut fernissan vid den första strykningen för att träet lättare ska suga in fernissan.

Förhållandet mellan glycerin och rödsprit är därför relativt okritiskt men 50/50 fungerar bra. Men allt gummi blir inte "som nytt" av denna behandling och uppkomna sprickor går definitivt inte ihop. Ibland kan man behöva låta detaljen ligga länge i lösningen - ibland räcker det med att stryka på ett lager som får verka en stund. Man får prova sig fram med hur lång behandlingstid som behövs.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Annan förtändning på Husqvarna Novolette efter cylinderborrning?

5 kommentarer

Bengor: Hej igen ! Erik A: Kanske jag skall förtydliga lite. Med kolvbultens offset menar jag att på vissa motorer är konstruerade så att man förskjuter kolvbultens centrum från kolvens dito och lägger...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206