Kärvande motor på flakmoped

Fråga: Har en Sachsmotor 50/3LS dvs flakmopedmotor. Motorn går inte att trampa runt med pedalerna ibland, om jag har friläget i mellan 1:an och 2:an funkar det, samma sak om jag trampar runt med friläget mellan 2:an och 3:an – inga problem. Däremot om jag ska trampa runt den med pedalerna med växel 2 ilagd eller 3:e växeln så går det bara en liten bit sen kärvar drevaxeln fast…

Maria

 

Svar: Jag är inte helt säker på att jag har förstått din fråga korrekt. Sachsmotorn i flakmopeden går bara att trampa igång när man har friläget i vilket ligger mellan 1:ans och 2:ans växel. Det finns ett friläge till mellan 2:an och 3:an, men det ligger inom ett väldigt snävt område och ska inte användas som friläge då 2:an eller 3:an kan hoppa i när som helst.

Lägger man i någon av växlarna och börjar trampa så vill mopeden rulla framåt vilket ju upplevs som att pedalerna stoppas upp. Men om man trampar ännu hårdare så börjar mopeden rulla framåt. Detta kan man utnyttja när man kör i branta uppförsbackar då man kan hjälpa motorn genom att trampa, cykla, på pedalerna.

Lägger man i en växel och drar in kopplingen kan man faktiskt cykla med mopeden om man till exempel har fått soppatorsk, men det är inte någon optimal utväxling och man blir ganska snart trött i benen.

Jim Lundberg

Scroll to Top