Svårstartad Jawa 30 210

Fråga: Hej. Jag har en Jawa 30 210 som har börjat krångla, den startar väldigt dåligt, samt tänder den inte helt heller när man försöker starta den. Nån som kan hjälpa mig?

Anton Nilsson

 

Svar: Börja med att sätt i ett nytt (eller testat) tändstift. Gör sedan ett startförsök och ta ur tändstiftet. Om detta är fuktigt kan felet ligga i tändsystemet och om det är torrt så kommer det inte fram någon bensin.

Fuktigt tändstift:

Nu vet jag inte om ditt tändsystem har brytare eller om det är brytarlöst. Har det brytare kan det vara aktuellt med en rengöring och justering av avståndet (ca 0,4 mm). Därefter kondensatorbyte och sist – tändspolebyte.

Är det ett brytarlöst system så kan man inte göra så mycket mer än att se till att alla kablar och kontakter är i bra skick. Man ser inga fel på utsidan och det är svårt att mäta upp delarna.

Torrt tändstift:

Kolla att det rinner bensin om du lossar slangen från förgasaren när kranen öppnas. Det ska komma ut cirka en deciliter på en halv minut. Kolla att packboxarna i vevhuset är hela. Om dessa läcker så suger motorn inte i sig bensin från förgasaren.

Jim Lundberg

Scroll to Top