Dålig kontakt på tändspole till Husqvarna Sport från 1953

Fråga: Hej! Det gäller tändspolens högspänningsanslutning till tändkabeln som går upp till tändstiftet. Jag har börjat ta isär min Husqvarna 120 cc motor (Husqvarna Sport mod 30 årsmodell 1953) för att kolla varför det blir oljedroppar under motorn när den får stå. Till saken hör att denna motor har varit lynnig att starta.

Ett problem verkar vara dålig kontakt mellan kabelns ledare och själva skruvspetsen som har kopplingen för tändstiftet – en liten hög med sot ramlade ut när jag hade isär den. När jag tog loss svänghjulet så ser jag direkt nästa fel – det lilla kontaktstiftet som skall göra kontakt mot den stora mässingsplattan är inte rent – här finns svart olja.

Fotot (ovan) på plattan efter avtorkning med ren trasa – stiftet vilar i det värsta stället. Här kan man se att det är som en stor fördjupning och mitt i är det sotigt och bränt. Min fråga är hur jag kan spänna fjädern som skall trycka stiftet mot plattan. Och givetvis måste det vara helt metalliskt rent här – jo, jag gör rent med glasfiberborste, men hur länge håller det sig rent?

Ingvar

 

Svar: Motorer från 50-talet och bakåt är i princip omöjliga att hålla helt oljefria på utsidan. Många av dem har inte packboxar eller o-ringar där alla axlar passerar genom blocket. Men för den skull ska ju inte tändsystemet var oljigt. Värst är det om brytarna blir oljiga då dessa är arbetande kontakter med relativt hög ström som skapar gnistor och då bränns oljan till sot som i sin tur ökar övergångsresistansen.

Att det hamnar lite olja på tändspolens uttag kan däremot vara positivt då oljan förhindrar oxid. I och med att det är ett högspänningsuttag är strömmen väldigt låg. I bakelitgenomföringen sitter det ett fjäderbelastat stift som tryckes mot spolens uttag och har man bara gjort rent uttaget samt änden på stiftet kan man gott ha på lite fett eller vaselin på uttaget.

Stiftet går att dra ut ur bakelitgenomföringen och då kan man även dra ur fjädern. Helst bör man gänga ut fjädern så den inte dras ut permanent och blir för lång. Men man kan passa på att sträcka den lite så att stiftet trycks lite hårdare mot uttaget i spolen. Det är ofta rostigt inne i fjäderns hål så det kan vara bra att rengöra där inne. Eventuellt får man byta fjädern om den är rostig och/eller slak.

Jim Lundberg

Dålig kontakt på tändspole till Husqvarna Sport från 1953
Det fjädrande stiftet går att dra ur bakelitgenomföringen, men man bör vrida på det så att fjädern gängas ur lite skonsammare
Dålig kontakt på tändspole till Husqvarna Sport från 1953
Annan variant av genomföring.
Scroll to Top