Okej att bygga egen moped?

Fråga: Hej. Jag har ibland sett på blocket och i andra annonser, att det säljs vanliga cyklar där en motor monterats på ramen. Motorn är en oväxlad 49cc som trampas igång och kan köpas för knappa tusenlappen online.

Istället för att punga ut flera tusen på en äldre moped tänkte jag köpa en motor och montera på min cykel. Är detta lagligt? Om inte, vad blir straffet om man blir påkommen?

Anton

Svar: Jag har också sett dessa byggen och kollat på motorerna som du nämner. De är visserligen på 49cc men effekten är på 2,5 hästkrafter.

Att montera sådan i en cykelram förvandlar därför inte fordonet till en moped och är därmed olagligt att köra på allmänväg. För att ett fordon ska kunna klassas som moped idag krävs enligt EU-direktiven ett så kallat CoC-dokument (Certificate of Conformity, intyg om överensstämmelse) från tillverkaren av mopeden.

Vad blir då straffet för att köra detta fordon på allmän väg? Det är i slutändan någon som beslutas av en domstol och jag kan tänka mig att det då handlar om någon form av olovlig körning, att du kört en motorcykel utan att den är typbesiktad, utan att den är registreringsbesiktad, utan kontrollbesiktning, oskattad, utan korrekt försäkring och kanske kört utan körkort (om du nu inte har motorcykelkörkort).

Det kanske finns en möjlig väg att få ett sådant fordon lagligt att köra. Kontakta SFRO eller motsvarande organisation och hör med dem om det går att få det godkänt som amatörbyggd motorcykel.

Men i slutändan blir det nog billigare att punga ut med några tusen på en riktig 30-moped.

Lycka till

Robert Gustavsson

Scroll to Top