Vad har jag för Zündappmotor?

Fråga: Hejsan. Jag har nyligen fått en Zündappmotor av en granne. Men jag har lite svårt att identifiera vilken modell det är. Den har en ”banankick” och är 3-växlad. Förmodligen fotväxlad. Vad heter denna specifikt och var köper man bästa delarna?

Mvh

Måns

 

Svar: Förutsatt att motorn inte är en privatimport, gjord på senare år, så är motorn från 1961 eller senare. Kickstart blev tillåtet på svenska mopeder 1961 så alla svensksålda mopeder med kick är från 1961 eller senare. Är den fotväxlad så sticker det ut en axel med splines ur änden på kickaxeln. Banankicken fanns till och med 1966. Om du har tur så sitter typskylten kvar på motorns framsida och har du ännu mer tur är den läsbar.

På typskylten ovan kan man bland annat utläsa att motortypen heter 265-101, effekten (Leistung) är 1 hästkraft, tillverkningsår (Baujahr) är 1961. Denna skylt sitter på en handväxlad motor med två växlar. Din motor heter förmodligen 267, och är den ännu senare kan den heta 278. En sak som du ska hålla koll på är hur lång vevstaken är på din motor. Motorer till och med 1969 har den korta vevstaken och från och med 1970 har de den långa vevstaken. Det innebär att du måste välja rätt kolv till rätt vevstakslängd. Cylindrarna är däremot samma oavsett vevstakens längd. Ramlagren kan också skilja sig åt.

Idag finns det många företag, bara i Sverige, som säljer delar till Zündapp, men vilka som är ”bäst” kan jag inte svara på. Googla runt lite på Zündappdelar så hittar du flera företag.

Jim Lundberg

Vad har jag för Zündappmotor?
Zündappmotorer till och med 1969 har den korta vevstaken och mäter man som på bilden – från vevskivan ut till stakens ände så blir måttet 79 mm. Har motorn den långa vevstaken (1970 och framåt) blir detta mått 84 mm.
Vad har jag för Zündappmotor?
Den böjda kickpedalen på Zündappmotorer kallas för ”banankicken” och fanns till och med 1966 – därefter kom den raka kicken. Motorn på bilden är handväxlad och därför sticker det inte ut någon axel ur kickaxeln där en växelpedal annars ska sitta.
Scroll to Top