Svetsa vajerfäste på Victoria MS 51

 

Fråga: Svetsa fästet för kopplingswiren på en Victoria MS 51-motor, alltså där justernippeln fäster vid kopplingsarmen på motorn, den är sprucken idag men kopplingen fungerar med provisorisk lagning. Frågan är går det att svetsa en sån fin detalj som den gängade infästningen?

Olof

 

Svar: Jag har inte koll på legeringen i Victoriamotorn. Fästet sitter ju i transmissionskåpan så man behöver inte ta bort och demontera hela motorn utan bara kåpan. Jag har lagat liknande skador med zinklödning (se länk) vilket har fungerat utmärkt – förutom på Sachsmotorer som innehåller magnesium vilket gör dem omöjliga att zinklöda. Någonstans har jag fått för mig att även Victoriamotorn innehåller magnesium, men jag är långt ifrån säker.

Om den går att löda får man tillverka en liten gjutform av stål- eller rostfri plåt då zinket inte fäster på dessa metaller. Sen får man bearbeta lödningen så fästet får tillbaka sin ursprungliga form och funktion. Om legeringen är svetsbar kan en erfaren aluminiumsvetsare bygga upp fästet igen och även här får man bearbeta lagningen.

Men alla delar i kåpan måste tas ur innan lödning eller svetsning så de inte skadas av värmen.

Jim Lundberg

Scroll to Top