Belysningsspolar till ILO 250

Fråga: Hej! Belysningsspolar till ILO 250, tvåcylindrig, tvåtakt, 1954 sökes eller kan du tipsa om nån annan lösning? De gamla har läckt och funkar inte. Modellen är en Svalan Radex. Jättetacksam för svar!

Åke

 

Svar: Belysningsspolar kan man linda om själv utan lindningsmaskin då tråden är relativt tjock och antal varv är lågt – ofta runt ett par hundra varv. Om det har runnit något ur spolarna så behöver det inte betyda att de är defekta. Det kan vara någon form av asfalt- eller gummimassa som sipprat ut av värmen under årens lopp. Men om det är en ILO 250 så har den inga belysningsspolar utan en likströmsgenerator och ett laddningsrelä. Däremot har den två textillindade tändspolar i nära anslutning till generatorn.

Om man lindar om själv så får man först mäta trådens tjocklek och därefter hålla koll på antal varav och lindningsriktning när man lindar av den gamla tråden. Riktningen är viktig då det är fler än en belysningsspole då dessa måste arbeta i fas. Tråden är emaljerad (lackad) koppartråd som jordas (lödning) i spolens stomme. Enklast är att försiktigt klämma stommen i ett skruvstycke med mjuka backar och därefter handlinda på tråden.

Vill man lämna bort jobbet så kan man kolla med Lindom magnetservice i Järlåsa. De lindar även om tändspolar (vilket man inte bör ge sig på själv).

Jim Lundberg

Scroll to Top