Tändstift Bosch och NGK

Fråga: Tändstift: NGK A-7, är det samma som Bosch W 175 T1? Tändstift: Isolator M18-175=, vilket Bosch benämning har det enligt gammal märkning som ovan?

Mvh

B G

 

Svar: Om vi börjar med NGK A7 (18 mm gänga) så heter den gamla motsvarigheten hos Bosch M 225 T1. I Boschbeteckningarna betyder ”W” 14 mm gänga och ”M” 18 mm gänga. Värmetalet (siffrorna) visar hur mycket värme som stiftet kan leda bort. Ett Boschtändstift som heter W 175 T1 har då 14 mm gänga och är något varmare (mjukare) än ett tändstift med värmetalet ”225”.

Hos NGK har man gjort så att högre siffra är lika med kallare (hårdare) tändstift. Så hade även Bosch ända fram till 1980-talet då man ändrade på hela kalaset och dels skrev värmetalet med max två siffror, dels vände på steken så att högre tal numera betyder varmare (mjukare) tändstift.

Om vi nu utgår från ditt NGK A7-stift så heter motsvarande Boschtändstift idag M 5 A. Observera att det sällan går att översätta värmetalet rakt av mellan två olika fabrikat då dessa områden mäts lite olika och ofta går in i varandra. Ett värmetal hos ett fabrikat kan täcka flera värmetal hos ett annat fabrikat. Man får ofta prova sig fram till rätt värmetal.

Om man får glödtändning är stiftet troligtvis för varmt (mjukt) och då ska man med NGK välja högre siffra och med Bosch välja en lägre siffra. Om stiftet istället sotar igen så är det troligtvis för kallt (hårt) och då ska man med NGK välja en lägre siffra och med Bosch välja en högre siffra.

Inte helt lätt…

Jim Lundberg

Scroll to Top