Klarar mitt betonggolv en billyft?

Fråga: Hej! Frågan är kanske utanför ämnen men t.ex. Jim har ju koll på det mesta. Annars är jag tacksam för tips om någon som kan. Jag har några gamla Mercedes Benz som jag vårdar ömt. Har byggt nytt garage med förstärkt betonggolv för en tvåpelarlyft. Tyvärr får jag inte in någon sådan lyft (för breda) och satsar då på en fyr-pelare. (smalare).

Min fråga: Jag har inte förstärkt platta där pelarna ska stå. Jag har 100 mm betong. Verktygsbodens fyrpelarlyft ska ha 200 mm och 3000 psi enligt instruktioner. Verkar onödigt tjockt men jag behöver hjälp med hur jag ska göra. Kan någon av er svara på det? Mångårig nöjd prenumerant.

Vänligen

Mikael Enekvist, Eksjö

 

Svar: Det här är nog mer en fråga för en arkitekt eller erfaren hantverkare. 100 mm betong är väldigt starkt, men det beror till stor del hur man lagt armeringen, vilken typ av betong (ex K40) och vad golvet står på (berg, kapillärbrytande singel, markskivor mm).

Om du har en fyrpelarlyft så blir ju brytningarna på infästningarna i golvet minimala och det bör ju enbart handla om vertikallast. Storleken på lyftens fästplattor är ju avgörande för trycket per kvadratcentimeter och om man hissar upp en bil på drygt ett ton så blir det ju cirka 250 kilo i vertikallast per pelare – plus lyftens egenvikt.

När jag jobbade inom flyttsvängen så hade vi en regel gällande kassaskåp att om skåpet väger mer än 300 kilo ska man kontakta en arkitekt som får anvisa lämplig plats beroende på golvets konstruktion. Kolla med din kommun om de kan råda dig.

Tack för att du prenumererar!

Jim Lundberg

Scroll to Top