Flytande fett till ILO 98 cc

Fråga: Hej Jim. Har en ILO 98 cc där jag behöver flytande fett till smörjning. Går det att använda växelhusolja till utombordare? Finns det något klassningsnummer för denna produkt?

Mvh Tony

 

Svar: ILO-motorn är på ett par, tre hästkrafter och klarar sig med väldigt simpla smörjmedel. Eftersom den saknar packboxar så ska man använda tjockflytande olja eller flytande fett i växellåda och koppling.

Växelhusolja till utombordsmotorer är rätt tjockflytande och fungerar säkert bra. Annars är det lätt att tillverka eget flytande fett. Man blandar då konsistensfett med exempelvis motor- eller växellådsolja tills man fått ett fett som rinner sakta i rumstemperatur.

När det gäller klassning så har fetter en klassning som anger tjockleken. Denna klassning heter NLGI (National Lubricating Grease Institute) och går från 000 (flytande) till 6 (blockfett). Vanligt konsistensfett håller klass NLGI 2 och är för styvt för att använda i en växellåda då det kommer att slungas iväg från roterande delar och bli hängande på väggarna i växellådan till ingen nytta.

Antingen blandar man till fett enligt ovan eller så tittar man efter fett med klass NLGI 0 till NLGI 00 vilket borde fungera bra i en ILO-motor.

Jim Lundberg

Scroll to Top