Bakdrev till DBS 3033

Fråga: Hej. Behöver er hjälp. Får inte tag på ett bakdrev till en DBS 3033 med Saxonettemotor på. Ett 28-kuggsbakdrev som sitter på ett JÖS-nav.

Väldigt tacksam för hjälp. Har försökt med flera; Rösebackens Cykel & Motor, Mopedfantasterna, Mopedrenovering med flera trodde inte detta var möjligt.

Tack på förhand

Mvh//Fredrik

 

Svar: Jag har tyvärr inga tips att komma med utöver de du redan testat. Jag har för mig att JÖS-naven är norska och det är kanske i Norge man ska leta. Samtidigt så borde det ju finnas drev i någon låda här i Sverige.

Men att få mopeden att fungera är inte så svårt om man bara vill göra ett litet avsteg från originaliteten. 28-drev finns att köpa över disk i flera olika varianter. Det som skiljer dem åt är drevets offset – alltså om det är helt plant eller om det är kupat i någon grad. Samt att bultmönstret kan skilja sig åt mellan olika mopeder.

Om du har kvar originaldrevet så kan du med det som förlaga säkerligen hitta ett 28-drev som går att modifiera så att det passar på ditt baknav. Offseten bestämmer ju kedjelinjen så att kedjan inte går på sniskan mellan fram- och bakdrev och här kan man finlira med en distansbricka mellan drev och nav om man inte hittar ett drev med rätt offset.

Kolla kedjelinjen genom att lägga en lång stållinjal mot sidan av bägge dreven så ser du om de ligger i linje. Linjalen ska då ligga platt mot bägge dreven. Man får justera bakhjulet så att detta står absolut rakt vid denna mätning. Om modifieringen består av att borra nya hål för skruvarna i navet så måste man vara extremt noga med att drevet hamnar exakt i centrum.

Om drevet bara hamnar en ynka millimeter excentriskt kommer kedjan att spännas och sträckas åtskilliga millimeter för varje hjulvarv vilket ger en väldigt ryckig gång på mopeden.

Jim Lundberg

Scroll to Top