Tätningar till hjulen på Crescent Compact

Fråga: Hej har en Crescent Compact. Frågan är: finns det moderna lagertätningar till hjulen? Sitter lagerkulor i nu och dom var de inget fel på. Vet att de finns filttätningar men dom är så breda.

Mvh

Gunnar

 

Svar: Filttätningarna ska egentligen bara hålla grus och smuts från att hitta in i lagret och detta klarar de bra. Något sämre är de mot vatten om man exempelvis skulle köra ner i en vattenpöl som når upp till hjulaxeln – eller att mopeden utsätts för mycket körning i regn.

MCB Compact fanns med lite olika fabrikat på hjulnaven och jag vet inte exakt hur det ser ut på din moped. Är det en filttätning så sitter det en inpressad plåthylsa i navet som håller tätningen på plats och om man försiktigt bryter ut denna ring så kan man byta ut filten.

Någon modernare variant på tätning känner jag inte till, men det går ofta att bygga något med gummi. Filt finns i olika tjocklekar som man kan stansa ringar ur. Detta gör man med en hålpipa mot ändträ. Har man ingen hålpipa kan man lätt göra en av ett rör med lämplig diameter som man slipat vass i änden. Samma sak går att göra med gummiduk.

Jim Lundberg

Scroll to Top