Byta silentblock i Puch Floridastötdämpare

Fråga: Hej. Jag har en röd Puch Dakota från 1970, tänker byta de nedre silentblock i stötdämparna. På ena dämparen finns bara ytterhylsan kvar. Någon som kan tipsa hur man går till väga med det?

Mvh

Conny

 

Svar: Det är ganska vanligt att gummit och innerhylsan är borta och det enda som är kvar i hålet är den yttre hylsan. Helst ska man tillverka ett dragdorn som passar inne i hylsan och som har en liten kant som hakar tag mot hylsans smala kant. Men alla har inte en svarv i garaget.

Då får man leta upp en bricka som har aningen mindre ytterdiameter än hylsan i stötdämparen. Sen lägger man brickan mot kanten av hylsan och drar igenom en skruv. På andra sidan måste man ha en rörstump eller en Bachohylsa med ett hål som ”sväljer” hylsan när den pressas ut.

Om hylsan sitter väldigt hårt får man sticka in ett bågfilsblad i hylsan och såga upp den så tappar den greppet.

Jim Lundberg

Byta silentblock i Puch Floridastötdämpare
Brickan under muttern ska vara aningen mindre än hylsans ytterdiameter – annars går den ju inte genom hålet i dämparen. Om brickan kalvar så får man testa med fler brickor på rad eller med en tjockare bricka. Man kan även såga upp bussningen så tappar den spänsten – och greppet.
Scroll to Top