Koppla tändspole på Demm-motor

Fråga: Hej, har en Demm motor 49cc anno 1962 med extern tändspole. Ledningarna från motorn hänger lösa, en röd, en svart. Ledningar uppifrån tre stycken, en blå, en svart och en röd. Vid tändspolens +pol blå ledningar åt två håll. Vad är vad?

Johan

 

Svar: Jag har tyvärr inget kopplingsschema till denna moped och de scheman jag hitta på nätet är till nyare mopeder. Men det är ganska lätt att reda ut vad som är vad på ett sådant tändsystem.

Om du bara har två kablar ut från motorn – röd och svart – så är den ena till belysning och den andra till tändspole/dödarknapp. Då får man kika in i svänghjulet (eller ta av det) och se vilken kabel som är ansluten till brytare/kondensator. Den kabeln ska då upp till tändspolen och därifrån vidare upp till styret och dödarknappen. Den andra är då till belysningen.

Gör sedan följande kontroll: Ta en multimeter och anslut den ena kabeln till motorns gods (jord). Anslut multimeterns andra kabel till någon av kablarna som går upp till styret. Ställ in multimetern på ”summer” eller på resistansmätning. Tryck sedan på dödarknappen. Om du har hittat rätt kabel sa multimetern pipa/ge utslag när du trycker på dödarknappen. Den kabeln ska då anslutas till tändspolen ihop med kabeln från motorn.

Eftersom en så gammal moped saknar elektronik så skadas inget om man kopplar fel. Om motorn går och lyset fungerar så är det rätt kopplat.

Jim Lundberg

Scroll to Top