Reduceringshylsa i utblåset på Husqvarna Novolette

Fråga: Hej! På mina Husqvarna Novolette med rund ljuddämpare sitter det en liten reduceringshylsa i utblåset. Jag märker ingen skillnad när jag kör med denna monterad eller inte, och undrar vad den har för syfte?

/Knut

 

Svar: Jag vet tyvärr inte vad denna hylsa har för uppgift. Om jag får gissa så kan den ha till uppgift att strypa avgasflödet något för att ge motorn lite andra egenskaper. Yamaha hade på 80-talet ett system som de kallade YPVS (Yamaha Power Valve System) där man hade en rörlig strypventil i utblåset som ökade arean vid höga varv och minskade arean på låga varv.

Hylsan kan ju sitta där för att flytta ner vridmomentet till lägre varv – eller kanske för att effekten annars översteg de 0,8 hästkrafter som var tillåtna. Det kan ju röra sig om så små skillnader i effekt att det krävs mätutrustning för att se skillnaden. Nymans hade problem med de första Autopederna som gick lite för fort och där ströp man på insuget istället.

Nu vet jag inte exakt hur denna hylsa sitter, men den kan ju möjligtvis vara något så enkelt som en styrhylsa mellan cylinder och avgasrör. Hylsan förekommer inte i de sprängskisser jag har över Novolette.

Jim Lundberg

 

Uppdaterad 2021-04-14:

Knut har skickat in en skiss där man kan se ”Ändpropp” nr 28. Se de två nedersta bilderna:

Reduceringshylsa i utblåset på Husqvarna Novolette
Reservdelslista för 1954 års Novolette.
Reduceringshylsa i utblåset på Husqvarna Novolette
Reduceringshylsa i utblåset på Husqvarna Novolette
Scroll to Top