Slammer från fläktkyld Husqvarna Flinta

Fråga: Min fläktkylda Husqvarna Flinta börjar slamra då den ligger på toppvarv. Den är tyst och bra alldeles under toppvarv men börjar låta lite som ventilslammer vid högsta varv. Vad kan felet vara? Stark och dragvillig annars.

Olof

 

Svar: Börja med att kolla att samtliga skruvar till motorfästena är ordentligt dragna. Om dessa lossar så börjar motorn slå i sina fästen vilket ger både slammer och vibrationer. Nästa steg är att ta av vänster sidokåpa och kolla så att plastfläkten har alla fläktvingar kvar. Plasten torkar och blir sprödare med åren och då kan vingarna brista. Då blir det obalans och vibrationer. Är det en enstaka fläktvinge som lossnat kan man bryta av en vinge 180 grader (tvärs över) räknat från den avbrutna för att återställa balansen. Kolla också att fläkten verkligen sitter centrerad.

Känn på svänghjulet. Om det går att rucka uppåt/nedåt är ramlagren slut vilket ger symtomen du beskriver. Nästa steg är att lyfta av cylindern för att kontrollera vevstakslagret och bussningen vid kolvbulten. Dessa ska i princip ha nollspel (0,02 mm spel när de är nya) och varje kännbart glapp kommer att ge missljud. Ett vevstakslager börjar väsnas redan vid 0,05 mm i spel.

Jim Lundberg

Scroll to Top