Husqvarna Novolette som tappat gnistan

Fråga: Hur kan man få gnista igen på tändspolen till Novolette med Rexmotor? Eller finns det brytarlösa tändsystem som kan passa?

Roland Frödin

 

Svar: Det finns flera lösningar på problemet. Nu vet jag inte vad det är för mått på just din tändspole men F:a Erik Lindning och Mopedfantasterna har nytillverkade tändspolar till Husqvarna Novolette.

En annan variant är att låta linda om den gamla tändspolen vilket du kan göra hos Lindom Magnetservice.

Ett tredje, och förmodligen billigaste, alternativ är att montera en utanpåliggande tändspole vilket jag har gjort på majoriteten av mina tvåhjulingar. På köpet får man en väldigt driftsäker tändspole eftersom en utanpåliggande spole har tjockare isolering och arbetar svalare i fartvinden.

Väljer man utanpåliggande tändspole så kan man antingen använda den gamla tändspolens stomme och linda på cirka 200 varv emaljerad koppartråd med en diameter på 0,6 – 1,0 mm. Detta gör man själv utan lindningsapparater och liknande. Denna spole får sedan driva den utanpåliggande spolen. Man kan även använda en ljusspole som matarspole, men då kan man behöva linda av cirka 30 varv då dessa spolar ger lite för hög spänning.

Något brytarlöst tändsystem till denna typ av äldre mopedmotorer känner jag inte till, men det kan finnas.

Jim Lundberg

Husqvarna Novolette som tappat gnistan
Kopplingsschema för utanpåliggande tändspole. Den gamla tändspolens stomme kan användas som matarspole om man lindar den med cirka 200 varv emaljerad koppartråd. Man kan även använda en ljusspole som matarspole.
Rulla till toppen