Modellbeteckning på Monark Monarped från 1953

Fråga: Hej. Fick en Monark Monarped från 1953 av svärfar. ILO FP 50-motor. Har den en speciell modellbeteckning?

Markus Annerfelt

 

Svar: En Monark Monarped från 1953 har 26-tumshjul och modellbeteckningen M 32. 1954 fick Monarpeden 24-tumshjul och då fick den beteckningen M 35. Monarpeden är en av de första ”riktiga” mopederna som dök upp när mopeden kom som företeelse 1952. Även om ramen var cykelliknande så var den konstruerad för att vara en moped – inte en cykel med mopedmotor som exempelvis den första Husqvarna Novolette.

Motorn av fabrikat ILO är rätt speciell då den har kopplingslameller enbart av stål och som dessutom smörjs av oljan i bensinen. Vevhus och kopplingshus är alltså sammanbyggda. På motorns vänstra sida sitter det en avtappningsplugg under kedjedrevet. Den är tänkt att användas om förgasaren har flödat eller om man kört för länge på choken så att lamellerna fått för mycket olja och börjat slira.

I praktiken kommer det inte ut så mycket så om man råkar ut för slirande lameller kan man hälla in någon matsked lacknafta genom detta hål, skruva tillbaka pluggen och därefter rulla mopeden några meter med indragen koppling. Då tvättar naftan bort oljan från lamellerna. Sen tappar man ut naftan genom avtappningspluggen. I övrigt är det en väldigt trevlig moped.

Jim Lundberg

Modellbeteckning på Monark Monarped från 1953
Reklam från 1953.
Modellbeteckning på Monark Monarped från 1953
Modellbeteckning på Monark Monarped från 1953
Scroll to Top