Hur stänger man av motorcykeln?

Fråga: Hej! Jag är ny ägare till en Hjorten från 1950, med 120cc Husqvarnamotor. Vad är bästa sättet att stänga av motorn? Man kan ju lägga i växeln och långsamt släppa ut kopplingen tills motorn stannar, eller stänga bensinkranen och vänta tills motorn stannar av det.

Alternativ 2 har väl fördel att gammal bensin inte blir kvar i förgasaren och kladdar igen munstycken, men kan motorn ta skada av att få för lite bensin (och därmed för lite olja) under tiden man väntar?

Johan

 

Svar: På dessa äldre motorcyklar med små tvåtaktsmotorer har man ofta hoppat över någon form av avstängningsfunktion som dödarknapp eller pysventil. Jag citerar Nymans instruktionsbok för NV-JB från 1950 med 128-kubiksmotor:

Motorn stannas genom att man har en växel ilagd, gasen avstängd och försiktigt släpper upp kopplingen

Man kan även göra som ditt andra alternativ och stänga av bensinkranen, men det tar en stund innan motorn stannar och kan var lite opraktiskt om man har flera start och stopp längs resan – eller när man kör in på en bensinmack och ska tanka.

Men motorn tar inte skada av att stänga av bensinkranen då det alltid finns kvar en oljefilm på alla delar i vevhus och cylinder.

Vill du montera en avstängningsknapp så ansluter du en kabel till kondensatorn innanför svänghjulet och drar upp den till styret och en knapp som jordar när man trycker på den. Så fungerar vanliga dödarknappar på mopeder och motorcyklar med svänghjulsmagnet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen