Ställa tändningen på Villiers

Fråga: Hur ställer man tändningen på Villiers 197cc? VIlliers har ett annat system för brytaren, står öppen nästan hela varvet, sluter bara en kort stund.

När bildas gnistan? Vevaxeländen har en märkning som pekar rakt upp vid ÖD, svänghjulet har en pil som pekar mot motorblocket men finner ingen motsvarande märkning på blocket. tacksam för svar.

Mvh

Lasse

 

Svar: Jag har inte hört talas om att man konstruerar ett tändsystem där gnistan kommer då brytarna går ihop (sluter strömmen) istället för isär (bryter strömmen). Att man vanligtvis gör så att gnistan kommer när man bryter strömmen är för att man annars kan få tändstörningar på grund av kontaktstuds.

Tändspolen ska ha snabba förändringar i ström- och magnetflöde och då får inte brytarna hoppa och studsa. Genom att öppna dem vid tändning kan inget mer hända – är de öppna så är de öppna och kan inte gå ihop eftersom brytarnocken tvingar isär dem.

I en av mina Villiersmanualer står det: ”The contact breaker points must commence to open before the piston reaches top of the stroke”. På svenska: ”Brytarna ska börja öppna innan kolven nått det övre dödläget”. När det gäller exempelvis Mark 6 E och Mark 10 D så ska brytarna öppna när kolven står 5/32″ (4 mm).

Då Villiersmotorerna saknar krysskil till svänghjulet får man ställa motorn/kolven i tändläge och sedan skjuta på svänghjulet löst på vevaxeln och sedan vrida detta tills brytarna precis ska till att öppna. I detta läge knackar man till hjulet inåt så det fastna på sin kona och drar åt svänghjulsmuttern.

Någon som vet mer om Villiers tändsystem som har en omvänd funktion hos brytarna?

Jim Lundberg

Scroll to Top