Krånglande broms på Husqvarna Novo-nav

Krånglande broms på Husqvarna Novo-nav

Publicerad

Fråga: Hej! Går det att justera Novonavets broms? Jag får aldrig till bromsen riktigt på mina Novonav. Trumman ser fin ut, expanderhylsan av brons(?) verkar utmärkt och den rillade dubbelkonan för frihjul/broms ser också osliten ut.

Ändå får jag en "kickback" när jag bromsar. Pedalerna sparkar liksom till när bromsen börjar ta, och det ger inga mjuka inbromsningar, om man inte är väldigt försiktig.

Jag skiljer på fettet för lagren och bromsen som föreslagits i en tidigare expertfråga. Jag antar att sparken beror på att bronshylsan snurrar med trumman en liten bit, tills en utstansad stoppklack håller emot.

Men går det att justera?

MVH

/Knut

 

Svar: Jag har skruvat för lite med dessa nav för att kunna ge några konkreta tips och råd. Men expanderhylsa ska ju aldrig följa med hjulnavet i rotationen utan sitta fixerad i läge. Jag skulle nog råda dig att kontakta en äldre cykelreparatör i ärendet. I Uppsala finns Stahléns Cykel som i alla fall förut har haft stor kunskap om äldre cykeldelar som ju finns i gamla mopeder. Kolla även på sajten Raketsport om någon sprängskiss där kan hjälpa dig.

Jim Lundberg

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Classic Motors månadsquiz – maj

7 kommentarer

anders.nordner: Heja B-O, fortsätt så!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206