Krånglande broms på Husqvarna Novo-nav

Fråga: Hej! Går det att justera Novonavets broms? Jag får aldrig till bromsen riktigt på mina Novonav. Trumman ser fin ut, expanderhylsan av brons(?) verkar utmärkt och den rillade dubbelkonan för frihjul/broms ser också osliten ut.

Ändå får jag en ”kickback” när jag bromsar. Pedalerna sparkar liksom till när bromsen börjar ta, och det ger inga mjuka inbromsningar, om man inte är väldigt försiktig.

Jag skiljer på fettet för lagren och bromsen som föreslagits i en tidigare expertfråga. Jag antar att sparken beror på att bronshylsan snurrar med trumman en liten bit, tills en utstansad stoppklack håller emot.

Men går det att justera?

MVH

/Knut

 

Svar: Jag har skruvat för lite med dessa nav för att kunna ge några konkreta tips och råd. Men expanderhylsa ska ju aldrig följa med hjulnavet i rotationen utan sitta fixerad i läge. Jag skulle nog råda dig att kontakta en äldre cykelreparatör i ärendet. I Uppsala finns Stahléns Cykel som i alla fall förut har haft stor kunskap om äldre cykeldelar som ju finns i gamla mopeder. Kolla även på sajten Raketsport om någon sprängskiss där kan hjälpa dig.

Jim Lundberg

Scroll to Top