Sprängskiss för naven till Svalan moped

Fråga: Hej, Håller på och försöker renovera en Svalan K9 moped från 1957. På ditt tidigare tips bytte jag ut alla hjullager mot typ ”tätade”. Gamla lagerskålarna var ca 0,2 mm för stora men jag lade i ett tunt lager kemisk metall (Biltema) och klämde ner de nya lagren, ser ut att fungera riktigt bra.

Svarvade till nya axlar för att passa till lagren. Nu till mitt bekymmer:   Har du några sprängskisser hur bak- och framhjulsnaven ska skruvas ihop. Jag har en påse med brickor och plus en bussning med fläns. Den verkar passa i framhjulet bromssköld, men från vilken sida? Plus en axel med en skåra i? Skulle underlätta väsentligt med någon form av skiss.

Sten Tegfors

 

Svar: Jag har letat, men har tyvärr inga skisser till Svalan K9. Det är i och för sig inte så svårt att pussla ihop denna typ av nav. Skölden ska ju ut så mycket att den inte tar i navet vilket man gör med distanser mellan hjullagret och skölden. Ibland sitter det en mutter på hjulaxeln innanför skölden.

Har man distanser och brickor över så ska dessa troligtvis sitta på utsidan av navet för att fylla ut gapet mellan gaffel/baksving och navet. Här får man se till att hjulet (däcket) hamnar i mitten av mopeden. Detta kan innebära att navet hamnar lite förskjutet till höger eller vänster.

Svalanfabriken har använt Pränafa-nav till andra tvåhjulingar och när jag tittar på dina bilder ser bromssköldarna lite ut som Pränafa och om du Googlar runt lite efter Pränafa kanske det dyker upp en sprängskiss.

Jim Lundberg

Sprängskiss för naven till Svalan moped
Bild från Sten.
Scroll to Top