Spänna rem och kedja på Rex moped

Fråga: Hej. Har renoverat en gammal remmoppe, Rex Zündapped. Är nu i princip färdig men har stött på ett problem. Jag har satt på en ny rem och en ny kedja och längderna lirar inte ihop.

Med remmen rätt spänd så blir kedjan alldeles för slak, dock inte tillräckligt för att ta bort två länkar.

Kan det vara så att jag saknar någon del som antingen spänner kedjan eller remmen typ spännrulle? Ser inte var denna i så fall skulle sitta men du kanske har nån idé?

Mvh

Mikael

 

Svar: Zündappeden ska ha en rem som heter A 2000 där ”A” står för bredden (13 mm) och ”2000” för längden i millimeter. Jag har tyvärr inga uppgifter på kedjans antal rullar (två rullar = en länk). När man har dubbla kedjor på mopeden – eller en kedja och en rem, så är det nästan omöjligt att få bägge lika spända samtidigt.

Därför har man en särskild spännanordning på antingen remmen eller en av kedjorna om man har två sådana. Husqvarna Novolette har en spännrulle på remmen, medan Rex ska ha ett kedjesträckarhjul enligt reservdelslistan (bild saknas). I så fall bör det sitta ett fäste i form av en plåtprofil med en slits för rullen på undersidan av ramröret (se nedre bilden).

Dessa rullar kan ofta komma bort och det avlånga fästet i ramen kan vara avbrutet ibland. Rullen belastas bara när man bromsar, men om fästet är lite krökt och man ställer sig på pedalerna kan fästet brytas av. Men sitter fästet kvar kan man tillverka en ny rulle. Viktigt är att rullen har kanter som hindrar kedjan från att kliva av – annars kan man förlora bromsarna när man minst vill.

Har man tillgång till svarv gör man rullen i plast eller aluminium, men man kan även göra en rulle av två stora brickor som gavlar med ett antal mindre brickor mellan dem. Då bör man borra två eller tre hål genom hela paketet med brickor och dra ihop brickorna med genomgående skruvar.

Jim Lundberg

Spänna rem och kedja på Rex moped
Svanen (Monark) från 1954. Här har man en spännrulle till trampkedjan som sitter på ett slitsat fäste i ramen. Motorkedjan på andra sidan spänner man genom att flytta hela bakhjulet med kedjespännarna.
Scroll to Top