Antal kuggar på bakdrev med Zündapp KM 48 motor

Fråga: Hej. Jag har en Zundapp KM 48 påhängsmotor som fungerar (tror jag) men jag har ingen aning hur många kuggar bakre drevet skall ha. Är det någon som vet?

Tacksam för hjälp

Henryk

 

Svar: Det beror på vilken moped som motorn sitter i och vilken hjuldimension mopeden har. Zündapps enväxlade motorer KM 48 och KM 50 har oftast en kilrem till bakhjulet och jag har tyvärr inga uppgifter om hur många kuggar det ska vara på bakdrevet. Men generellt så har mopeder med enväxlade motorer relativt stora bakdrev eftersom dessa motorer inte har någon växellåda utan bara en reduceringsväxel mellan vevaxeln och den utgående axeln.

Som exempel har vi Monark Monarped med den enväxlade ILO FP 50-motorn som har en reduceringsväxel med utväxlingsförhållandet 4:1 (vevaxeln snurrar fyra varv när den utgående axeln snurrat ett varv). Där har bakdrevet 56 tänder. Där har man dock olika antal kuggar på motordrevet beroende på om mopeden har 24- eller 26-tumshjul.

De flesta mopeder har ett totalt utväxlingsförhållande (vevaxelvarv kontra bakhjulsvarv) på högsta växeln som vanligtvis ligger mellan 17:1 till 20:1. Alltså när bakhjulet snurrat ett varva har vevaxeln snurrat 17 till 20 varv beroende på motorfabrikat och modell.

Jim Lundberg

Scroll to Top