Lös kondensator på CZ

Fråga: En CZ som jag byter kondensator på blir något glapp. Är det okej att slå några körnslag i båda ändar? Har provat det. Känns stabilt i handen. Är det att lita på?

Mvh

Birgitta

 

Svar: Jag förmodar att körnslagen ska slås i kanten runt det hål där kondensatorn ska sitta. Då pressar man in lite material i hålet så att detta blir mindre och om det inte görs överdrivet så fungerar det säkert. Kondensatorn består av extremt tunna staniolremsor som är lindade till en rulle med tunn plast eller papper mellan dem som isolator. Själva bägaren är av tunn plåt och bucklar man till den är risken stor att staniolrullen skadas och då är kondensatorn kass.

Om kondensatorn inte sitter säkert i sitt hål så brukar man sticka ner en liten remsa med aluminiumfolie i hålet innan man trycker ner kondensatorn. Vanlig ugnsfolie är cirka 0,02 mm tjock och räcker inte det får man vika folien dubbel – eller gå loss med saxen på en engångsform av aluminium eller en aluminiumburk. Det går även med en pappersremsa eftersom kondensatorn ändå kommer i kontakt med jord resten av varvet i hålet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen