Byta växelhandtag på Flakmoped 1189

Byta växelhandtag på Flakmoped 1189

Publicerad

Fråga: Hej, jag har en äldre flakmoped typ 1189, treväxlad med Sachsmotor. Jag behöver byta växelhandtag, växelvajer och kopplingsvajer. Jag har inköpt dessa nya delar.

Efter några timmars svett och tårar undrar jag om det finns någon manual någonstans som beskriver hur man gör i ordningsföljd? Det största problemet är att få växelvajern rätt monterad. Vore oerhört tacksam för någon ledtråd i denna fråga.

Med vänlig hälsning

Jonas Englund, Båstad

 

Svar: Vajern sitter i växelhandtaget med en rund (cylindrisk) vajernippel. Vissa handtag har uttag för två vajrar och då ska man lägga vajern i handtagets spår i den riktningen som gör att vajern spänns när man växlar ner (när man växlar upp till 2:an och 3:an drar motorn själv i växlarna med en fjäder när vajern slaknas).

I vajerns andra ände så ser det ut som på skissen ovan. Höljet ligger mot växelarmen och själva vajern sitter fast i motorblocket. Här framgår även hur man justerar växlarna. Med 2:an ilagd vid handtaget ska markeringarna på skissen ligga mitt för varnadra vilket justera med vajerspännaren.

Jim Lundberg

Delförstoring av skissen ovan.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Rödqvarna som sluta driva

1 kommentar

A.larsson: Hej Jim, Tack för tipsen. Hade loss lamellerna och justerade skruven. Nu fungerar drivning igen. Jag anar ett metalliskt ljud från motorn ochr osäker om det är normalt eller missljud. Filmat och...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206