Byta växelhandtag på Flakmoped 1189

Fråga: Hej, jag har en äldre flakmoped typ 1189, treväxlad med Sachsmotor. Jag behöver byta växelhandtag, växelvajer och kopplingsvajer. Jag har inköpt dessa nya delar.

Efter några timmars svett och tårar undrar jag om det finns någon manual någonstans som beskriver hur man gör i ordningsföljd? Det största problemet är att få växelvajern rätt monterad. Vore oerhört tacksam för någon ledtråd i denna fråga.

Med vänlig hälsning

Jonas Englund, Båstad

 

Svar: Vajern sitter i växelhandtaget med en rund (cylindrisk) vajernippel. Vissa handtag har uttag för två vajrar och då ska man lägga vajern i handtagets spår i den riktningen som gör att vajern spänns när man växlar ner (när man växlar upp till 2:an och 3:an drar motorn själv i växlarna med en fjäder när vajern slaknas).

I vajerns andra ände så ser det ut som på skissen ovan. Höljet ligger mot växelarmen och själva vajern sitter fast i motorblocket. Här framgår även hur man justerar växlarna. Med 2:an ilagd vid handtaget ska markeringarna på skissen ligga mitt för varnadra vilket justera med vajerspännaren.

Jim Lundberg

Byta växelhandtag på Flakmoped 1189
Delförstoring av skissen ovan.
Scroll to Top