Hastighetsmätarvajer och kickfjäder på Monark Monarped

Många äldre mopeder har en separat hastighetsmätadrivning som sitter på hjulaxeln och drivs an hjulnavet.

Hastighetsmätarvajer och kickfjäder på Monark Monarped

Publicerad

Fråga: Köpte en Monark/ILO Monarped 1241 årsmodell 1961 med kick. Det fattas hastighetsmätarvajer, undrar var man kopplar den i motorn för på framhjulet finns inget uttag. Och kickfjädern är utanpåliggande – är den svår att byta?

Kari Kunnas

 

Svar: Mig veterligen så finns inte ILO Pianomotorn med någon hastighetsmätardrivning. Monark Monarped av samma årgång som din brukar ha en hastighetsmätardrivning på framhjulet. Men den sitter utanpå navet och har en tendens att försvinna med åren efter många ägare.

Det finns dock nytillverkade drivningar. Kolla med exempelvis Mopedrenovering.se. Där finns även vajrar. Se till att du får en drivning som stämmer med hjuldimensionen på din moped – annars kommer hastighetsmätaren att visa fel.

Jag har tyvärr aldrig skruvat med ILO-motorn som har utanpåliggande kickfjäder, men det måste vara enklare att byta en utvändig kickfjäder än en invändig då man ju måste dela motorn.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Lifanmotor som tappat gnistan

14 kommentarer

Bengor: Hej ! 56an: Nu är vi ute på överkurs. Skapa gärna en ny tråd och ställ där frågorna om dina motorsågar, innan någon tycker att vi hamnar för långt ut i universum...... Det du kallar...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206