Kopplingsproblem på ILO FP 50

Fråga: Hej Jim. Efter helrenoveringen av ILO FP 50-motorn så har jag nu fått problem. Efter första starten så kopplade kopplingen inte ur helt. Jag justerade då spännaren en aning, och allt fungerade bra.

Efter att ha kört någon kilometer så vill kopplingen nu inte ”dra”. Jag släppte då på justeringen, men inget hjälper. Hakade av kopplingswiren, men det hjälpte inte heller. Den bara slirar. Vad kan ha hänt?

Lennart

 

Svar: Det kan bero på att lamellerna har gjort hack i axeln de sitter på vilket i vissa fall kan leda till att lamellerna hakar tag i hacken istället för att glida på axeln som de ska göra vid koppling/frikoppling (se mellersta bilden).

Men ILO FP 50-motorn är även känd för att kunna slira på lamellerna om det samlats för mycket olja (från bensinen) i kopplingen. Det sitter en avtappningsplugg på vänster sida av motorn som är tänkt till att tappa ur överskott på oljeblandad bensin om mopeden körts för länge med choke – eller att man glömt att stänga bensinkranen och förgasaren har flödat över.

I praktiken kommer det sällan ut något ur detta hål så det man får göra är att luta mopeden till höger och hälla i en halv deciliter lacknafta eller ren bensin i hålet och dra fast pluggen. Sedan leder man runt mopeden några meter med indragen koppling. Då gnider lamellerna mot varandra och tvättas rena från överskottsolja. Sen tappar man ut vätskan genom hålet. Efter en sådan kur brukar lamellerna greppa igen – om det var olja som ställde till det.

Sen kan de eventuellt vara så att låsringen bakom kopplingskorgen på den utgående axeln har hoppat ur sitt spår om ringen varit stukad.

Jim Lundberg

Kopplingsproblem på ILO FP 50
Axeln har en fyrkantig sektion som lamellerna sitter runt, men med tiden kan de åstadkomma hack och spår i axeln vilket kan leda till att lamellerna inte kan röra sig obehindrat i längdled när man kopplar/frikopplar.
Kopplingsproblem på ILO FP 50
Motorn har en avtappningsplugg under kedjedrevet. Här kan man hälla in en skvätt lacknafta eller ren bensin och tvätta rent kopplingen från olja.
Scroll to Top