Kopplingsproblem på Allis Chalmers Crawler

Fråga: Hej på er. Jag har en fråga till Per. Jag har en bandtraktor en Allis Chalmers M 42 Crawler som går på bensin/fotogen. Nu är det så att kopplingen sitter fast i dragläge, troligen fastrostad. Med inspektionslucka av så ser man baksida på lamellcentum tror vi. När man rör kopplingsspaken så går den fram mot centrumet men inte ända fram fattas 30 mm ungefär, men det verkar som centrumet sitter löst på splinesaxeln men den sitter fast ändå.

Mats Fagrell

 

Svar: Hej Mats!

Tack för din fråga. Jag har låtit den gå vidare till en person som har bättre kunskaper om äldre bandtraktorer än vad jag har.

Hans bedömning blir att ditt antagande att kopplingen rostat fast i dragläge stämmer. Men att det av din övriga beskrivning att döma sannolikt även handlar om en mekanisk skada. Rekommendationen blir att demontera så att du kommer åt att undersöka kopplingen och dess mekanik ordentligt.

Då det bör vara en Allis-Chalmers M, i Sverige ”Bandtraktor m/42” du har så kan det vara intressant för övriga läsare att veta att du äger ett fint stycke svensk försvars- och industrihistoria. För just den här bandtraktormodellen blev den första som i större utsträckning kom att ersätta de hästanspända 6-spannen som dragare av tyngre artilleripjäser. Under andra världskriget ökade behovet.

Men till följd av avspärrningar stoppades importen. Lösningen blev att Krigsmakten tillsammans med Allis-Chalmers generalagent Svenska Traktor AB. uppdrog till Landsverk i Landskrona att licenstillverka modell M. Den 4-cylindriga motorn tillverkades av Skandiaverken i Lysekil. Försvaret avvecklade Bandtraktor m/42 under 1960-talet.

Hoppas du får ordning på din gamla ”Krigare”. Det är den värd.

/Per

Kopplingsproblem på Allis Chalmers Crawler
Kopplingsproblem på Allis Chalmers Crawler
Scroll to Top