Slipa ner lamell till Husqvarna 120 cc

Fråga: Ska byta korklameller på en 50 Rödkvarna men upptäckte att lamellskivan var från en Silverpil. Fick tag i en originallamell och monterade nya korkar men får inte ihop kopplingen igen. Misstänker att stållamellerna också är från en Silverpil. Dom är 3 mm vilket stämmer med M-25569 till Silverpilen.

Rödqvarnans lamell heter M-25067, kan den vara 2 mm precis som lamellskivan? Finns inte som reservdel vad jag kan se. Går det att slipa ner från 3 till 2 mm eller hur ska man gå till väga?

Jan B

 

Svar: Jag har tyvärr inga Husqvarnalameller att mäta på men visst går det att slipa ner en stållamell – fast det är tidsödande. En kompis satte upp stållameller i svarven och riggade upp en slipmaskin som slipade ytan när lamellen roterade i svarven. Det tog en evig tid och det är extremt noga med att slipa jämnt så lamellen inte blir olika tjock varvet runt. Fast jag har ett svagt minne av att stållamellerna (2 st) i 120 cc-motorn är rejält tjocka – kanske 3 mm?

Men frågan är om din korklamell håller rätt tjocklek. Jag har inga mått där heller, men om det är nya korkar i så kan de vara tilltagna i tjocklek eftersom man ofta måste slipa ner korkarna efter montering så att alla sticker ut exakt lika mycket. Att slipa ner korkarna är betydligt enklare än att slipa ner en stållamell.

Jim Lundberg

Rulla till toppen