E10-bensin i veteranbilar

Fråga: I dag diskuteras effekten av 10 % alkohol i våra veteranbilar. Ser i min instruktionsbok för Volvo 444A att man kan köra med lättbentyl, som jag ser hade 25% alkohol och då borde det inte vara något problem med alkoholhalten i förgasare, bränslepump mm. Men kanske bränsleslangarna som är utbytta sen länge.

Leif

 

Svar: Etanol är inte aggressivt mot gummi så om oljebolagen tillsätter 10 procent etanol i bensinen så kommer inte pumpmembran och slangar att må sämre av den anledningen. Jag har testat olika syntetgummin i allt från diesel till E85 och mina erfarenheter är att ju mer etanol bränslet innehåller – desto mindre angriper det gummi. En klassiker är ju att gummitätningar till bromssystem endast får rengöras i sprit – alltså etanol.

Men modern bensin kan ändå vara elak mot gummi och liknade i bränslesystemet och det tror jag nog man får tillskriva andra tillsatser i bensinen – men inte just etanolen. Däremot kan man behöva bestycka om förgasaren om motorn visar tendenser att gå för magert om etanolinnehållet blir för stort.

När det gäller bränsleslangar så verkar dessa generellt vara sämre idag. På min Amazon har jag bytt ut slangen mellan bränslerör och bensinpumpen ett antal gånger på de 20 år jag haft bilen då den slangen har spruckit sönder med jämna mellanrum, medan slangen mellan SU-förgasarna är minst 20 år gammal och helt felfri.

Jim Lundberg

Rulla till toppen