Oljiga avgaser från Husqvarna Silverpil

Fråga: Min Husqvarna Silverpil går ok men spyr ur sig oljiga avgaser. Kan det bero på att den suger i sig motorolja genom dåliga packboxar? Om då är fallet – måste jag även byta packboxarna på svänghjulssidan?

Mvh Lasse

 

Svar: Om du inte har för mycket olja i bensinen och förgasaren ger rätt blandning så kan anledningen till de oljiga avgaserna mycket väl vara att packboxen mellan vevhus och transmission har börjat läcka. En variant är att packningen mellan blockhalvorna läcker, men det är relativt ovanligt.

Packboxen på transmissionssidan sitter så till att motorn måste delas för att byta den. Packboxen på svänghjulssidan sitter i en hållare med fyra skruvar och är lätt att byta utifrån. Den senare får ju sämre smörjning och brukar haverera före den på transmissionssidan som ju smörjs från två håll.

Men det kan även vara så enkelt att du har en för ”tålig” tvåtaktsolja i bensinen. Racingoljor och en del syntetoljor har så hög kolningstemperatur att de inte brinner upp helt i en motor med låg effekt.

Ytterligare ett alternativ kan vara att tändsystemet ger en klen gnista så att förbränningen blir ofullständig och då kan man också råka ut för ett slabbigt avgassystem.

Jim Lundberg

Rulla till toppen